Широка коалиция бламира  опита на Има такъв народ за откриване

...
Широка коалиция бламира  опита на Има такъв народ за откриване
Коментари Харесай

Накъде след пропадналия избор на шеф на БНБ

Широка коалиция бламира  опита на " ИТН " за разкриване на процедурата по желание на нов шеф на Българската народна банка. Преди дни се получи неочакван, само че ненапълно логически съюз сред множеството групи в Народното събрание, които отписаха тази процедура от дневния ред на законодателния орган. Срещу концепциите на Има Такъв Народ за избор на гуверньор по бързата писта застанаха кардиналните съперници от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Демократична България ". А с вота си Движение за права и свободи и " Изправи се " просто потвърдиха нежеланието на съвсем завършилия курса 46-и парламент да се занимава с този безспорно важен избор. 

По същия метод и в късия предходен парламент процедурата (отново инициирана от партията на Слави Трифонов) бе убита в зародиш от останалите политически сили. Аргументите против проектите на " ИТН "   останаха непроменени - импотентен парламент, който не може да излъчи съответно постоянно държавно управление, не трябва да основава опасности в банковата система с избор на централен банкер, пред който ще стоят основни задания.

" Избирането на управление на подобен орган допуска ръководещо болшинство, устойчиво ръководство, успокоение за избора – до момента в който не формираме държавно управление не е редно “, безапелационен беше Румен Гечев от Българска социалистическа партия. Атанас Атанасов от " Демократична България "  бе даже по-остър: " Ние не можем да се разберем тук да изберем държавно управление, а започнахме да кадруваме в държавните органи… ".

Основният въпрос в този момент е: какво следва? На първо място, следва да се каже, че както повелява законът, сегашният гуверньор Димитър Радев, чийто мандат изтече на 15 юли, ще остане на поста си до избора на негов правоприемник и даже може да бъде преизбран от предстоящ парламент за втори мандат, в случай че някоя от парламентарно показаните партии го предложи. Всичко останало обаче е в областта на хипотезите. Първата е, ако бъде изпълнен сполучливо третия мандат за сформиране на кабинет, който президентът връчи на " Българска социалистическа партия за България ". Шансовете за сбъдването на този сюжет обаче се правят оценка от политическите специалисти на към 1 %. Въпреки това, в случай че постоянно държавно управление въпреки всичко бъде излъчено с третия мандат и 46-ият парламент продължи да работи, процедурата по желание на гуверньор на Българска народна банка може да бъде размразена в пленарната зала.

Ако това Народно заседание бъде необуздано обаче и се върви към нови парламентарни избори, процедурата би трябвало да стартира изначало.  Това може да се случи единствено след конституирането на идващ парламент, сформирането на нов състав на Бюджетната комисия и определянето на нови правила за избор на шеф на Българска народна банка. Сегашните парламентаристи потвърдиха, че това е задача, която може да отнеме доста време и да изнерви доста хора, изключително когато седмици наред е замитана под килима.

В предходни свои изявления " Банкеръ " очерта непосредствените задания пред новия гуверньор, който и да е той и когато и да бъде определен. На първо време той ще би трябвало да избере двама подуправители, така като в рамките на 2021 година изтичат мандатите на подуправителите на ръководствата “Емисионно ” и “Банково ” Калин Христов и Нина Стоянова. В случая номинациите се вършат от шефа на Българската национална банка и се гласоподават от Народното събрание. 

В малко по-дългосрочен проект новият началник на централната банка ще би трябвало да работи или за приемането на еврото в България с небосвод 2024 година, или да заеме позиция срещу този стратегически избор. В случай, че пристъпим към влизане във валутния блок, Българска народна банка ще би трябвало да доставя банките с еврови банкноти и монети, ще дава отговор и за превалутирането на заемите и депозитите, а и за изравняването на лихвените проценти у нас с тези в зоната на единната европейска валута.

Към тези основни задания от тази седмица може да прибавим още една - да следи дали банките в България съблюдават глобите, наложени от Съединени американски щати по световния закон " Магнитски ". Действащият шеф на Българска народна банка Димитър Радев преди дни бе изслушван от анкетната комисия " Магнитски " в Народното събрание. Пред депутатите гуверньорът предизвести, че неспазването на санкциите може да има тежки последици за българските банки. Радев даде съответен образец с латвийската банка ABLV, която преди време бе включена в " черния списък " на Вашингтон. И защото не съблюдава американски наказания, свързани със Северна Корея, в границите на 10 дни бе оповестена в неплатежоспособност. 

От данните изнесени от шефа на Българска народна банка Димитър Радев в анкетната парламентарна комисия " Магнитски "  стана ясно, че глобените от Съединени американски щати, измежду които Делян Пеевски, Васил Божков и редица техни компании, са имали заеми от български банки в размер на 11 млн. лв.. Около 28 млн. лева са били средствата, които те са държали на депозит. Радев обаче акцентира, че с помощта на превантивните действия на Българска народна банка и комерсиалните банки след оповестяването на глобите, към днешна дата няма сериозен риск за финансовата система в резултат на " Магнитски ". 

" Материален риск за банките след глобите съвсем не съществува. Реален риск за банковата система към днешна дата няма. Такъв риск би имало, в случай че банките не съблюдават американските наказания и бъдат припознати като " институции, които подкрепят глобени лица ". Тогава и банката може да попадне в санкционния лист, което към този момент заплашва даже и нейното битие ", разясни шефът на Българска народна банка. По думите му това би било сериозен проблем и за самата банкова система.

Казусът с американските наказания обаче наподобява надалеч от завършил, изключително в случай че се има вяра на думите на финансовия министър Асен Василев. При първото съвещание на анкетната комисия " Магнитски " министърът на финансите Асен Василев съобщи, че има възможност Съединени американски щати да наложат допълнителни наказания по световния закон " Магнитски ". " Американската страна взема тези решения едностранно ", посочи Асен Василев. Предстои да бъде направена и предоставена информация и за извадените от листата на министерството лица, свързани със глобените към този момент по закона " Магнитски ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР